Dit is een ode aan mijn lief, mijn echtgenoot, de vader van mijn kinderen. De liefde van mijn leven. Dit is een teken van dankbaarheid voor zijn moed, zijn durf, zijn echtheid. Zijn zichtbaarheid, bereidheid te laten zien wat in hem leeft. Met dat alles is hij een voorbeeld voor ‘mannelijkheid versie 8.0’. Niet 2.0, niet 3.0. Nee echt.   ‘Mannelijkheid 8.0’  ziet er zo uit:   Aanwezig, zichtbaar, kwetsbaar en super krachtig en aantrekkelijk bovendien. 

In november ’15 deden we mee aan het tv-programma   ‘Als je me echt zou kennen’, de registratie van een  workshop gegeven door Yvonne en Rich St John Dutra.  De laatste weken zijn we op een heel heftige manier op TV te zien in de trailer van het programma. Gisteravond waren we te zien bij RTL Late Night, waarin Angela Schijf vertelde wat dit programma met haar als presentatrice heeft gedaan.  Morgenavond wordt het uitgezonden op RTL4 om 21.30 uur. Er is een buzzz gaande. Het wordt gedeeld. Het is bijna zover, deze ‘coming out’.

En ja, dat ze dit heftige fragment hebben uitgekozen om te laten zien in zowel trailer als fragment begrijp ik heel goed. Het is heftig, grijpt je naar de strot.   Het is ‘out in the open’, zonder verdere context. Die komt tijdens de uitzending (zie onder).

Als je me Echt zou Kennen

Liever inspiratie dan bekendheid

Als je me echt zou kennen, zou je weten dat dit mijn antwoord is op de openbaarheid waarmee wij ineens zichtbaar zijn met ons verhaal. Het roept zoveel op, in mezelf, tussen ons, bij de mensen om ons heen, bij mensen die we helemaal niet kennen. Het is all over the internet en tv. En hoe reageer je daarop? Zo dus.

Want het gaat niet om ‘het op tv komen’. In zichzelf namelijk niet boeiend. Het gaat om de boodschap, om het stellen van een voorbeeld. Hopelijk kan het wat openheid bieden, een kijkje in het leven van een stel waarin kanker een derde partij is. Misschien kan het herkenning geven aan hen die die ook beleven. Hopelijk kan het inspireren om meer open te zijn voor de rauwe dingen die ons overkomen. Voor hoe menselijk we daarin zijn.

Of het nu gaat om kanker, een andere ziekte, taboe’s, boosheid, depressie, agressie, of wat dan ook. Niets menselijks is ons vreemd. Niemand niet.

Zullen we de waterspiegel wat laten zakken en wat meer ruimte maken voor wat in ons allen heerst? Zodat we constructief om kunnen gaan met wat zich in ons ophoopt aan stress en negativiteit? Dan komt er weer ruimte vrij om te leven en te ademen. Dan ontdekken we dat we helemaal niet alleen zijn in ons geworstel.

Mannen die het voorbeeld geven

Hoewel ik er zelf ook behoorlijk in mijn blote billen opsta, en ik dat behoorlijk confronterend vind (en tegelijkertijd, ik doe gewoon wat ik gewoon vind, dus zo bijzonder is het niet) – heb ik met name respect voor de mannen in deze aflevering.  Wow, wat stellen zij een voorbeeld.

In deze aflevering van het programma is de workshop toegespitst op het ouderschap. Wat geweldig dat deze mannen ons en vooral hun kinderen laten zien: dit is hoe het ook kan. Ze doorbreken de cirkel van generaties voor hun. Ze maken de weg vrij voor hun zoons en dochters. Ze gaan staan. En ze stralen, in al hun kaalheid, rauwheid, onvermogen en kracht.

Ja, papa is wel eens boos. Ja, mijn man draagt opgekropte woede bij zich. Vind je het gek? Ik niet. En ja, papa is de liefste papa van de wereld. En papa geeft een geweldig voorbeeld dat huilen mag. Dat gevoelens tonen eerlijk en fijn is. Dat liefde uiten een geweldig iets is. Dat papa een held is, omdat hij zijn eigen menselijkheid erkent en er tijdig op de juiste plek een uitlaatklep voor vindt. Dat papa laat zien dat hij niet de held is omdat hij altijd sterk en stoer is. Mijn lief geeft ons ruimte voor de toekomst, door zijn ballon te legen die is volgelopen de afgelopen jaren.   Papa is een held. Want hij is een mens.  Jeroen is de liefde van mijn leven, omdat hij dit kan, en durft en doet.

En gelukkig is Jeroen niet de enige. Kijk daarvoor vooral woensdag 2 maart om 21.30 uur naar de rest van het programma op RTL 4. Want er zijn meer kanjers.

Dank lieve mannen, voor dit gebaar.
Dat velen jullie mogen volgen.

Terugkijken
De uitzending is ondertussen op tv geweest.
Terugkijken kan hier:

Compilatie van ons verhaal: “Jeroen en Leontine laten emoties de vrije loop”

Aflevering 1: ” Als je me echt zou kennen” – doelgroep: ouders (met o.a. Jeroen en Leontine)

Credits voor Jessica Villerius en haar team van PoshProductions die het programma zo zorgvuldig maakte, en voor het warme onthaal van Angela Schijf.

Pin It on Pinterest

Shares